Χαρείτε τον κήπο σας κάθε εποχή... Ένας κήπος για το χειμώνα

Αν θέλετε να νοιώθετε μέσα από το κήπο η τη βεράντα σας τις εναλλαγές των εποχών επιλέξτε φυτά της κάθε εποχής. Το φθινόπωρο φυτέψτε κυκλάμινα, κρόκους, ζουμπούλια και χρυσάνθεμα, που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και με τα πολλά και δυνατά τους χρώματα φωτίζουν και ομορφαίνουν το μουντό τοπίο.

Είναι φυτά που δεν πρέπει να λείπουν από τον κήπο μας το χειμώνα. Εύκολα στη φύτευση, γρήγορα στην ανάπτυξη, μας αποζημιώνουν για τη φροντίδα μας με την ομορφιά και τις άπειρες παραλλαγές τους.

Επίσης, τώρα φυτεύουμε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη όπως πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, αλλά και πολυετείς πόες, όπως η πρίμουλα, που ανθίζει αυτή την εποχή. Στο χώρο μας, θα βρείτε γερά, δυνατά φυτά και πολλές προσφορές για να αποκτήστε ένα ολοζώντανο εντυπωσιακό κήπο, που θα χαρείτε όλο το χειμώνα.

Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα, που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας και των βροχών αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για βλαβερά έντομα και μύκητες.

Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.

Είναι η εποχή να βάλετε ένα καλό οργανικό λίπασμα με κύριο στοιχείο το κάλιο, το οποίο βοηθά τα φυτά σας στην χειμερινή ανθεκτικότητα.

Κλαδέματα

Πολλές φορές τα φυτά στον φράχτη του κήπου μας αναπτύσσονται με τρόπο, που καταστρέφει την αρμονία και τη λειτουργικότητα του φράχτη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλαδευτούν. Δεν πρέπει όμως να ανησυχούμε αφού μπορούμε να τους κλαδέψουμε χωρίς πρόβλημα για τα φυτά, ακόμα και το καλοκαίρι αρκεί να μην υπάρχει καύσωνας.

Οι φοίνικες του κήπου μας

Τώρα το καλοκαίρι είναι η εποχή να τους κλαδέψουμε, αφαιρώντας τους καρπούς και τα νεκρά φύλλα, που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κόμης τους. Πολλές φορές για λόγους αισθητικής και ασφάλειας, τους κλαδεύουμε πολύ περισσότερο, αφήνοντας τον φοίνικα μόνο με τα νεαρά φύλλα (κλάδεμα ανανά). Όμως αυτό αφήνει έκθετο το φυτό στις καιρικές συνθήκες και τους εχθρούς του, ενώ του στερεί δύναμη για την παραγωγή θρεπτικών στοιχείων, μειώνοντας την ανάπτυξη και την ευρωστία του. Αξίζει να τονίσουμε ακόμη πως οι έντονα ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες είναι η ιδανική περίοδος για τη μεταφύτευση τους.

Βασικές οδηγίες φύτευσης

Η φύτευση των δενδρυλλίων στην τελική τους θέση είτε αυτά είναι καρποφόρα είτε καλλωπιστικά είδη, βασίζεται σε ορισμένες αρχές που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα από λάθη κατά την μεταφύτευση.

Αφού σημαδευτούν τα σημεία στα οποία θέλουμε να φυτέψουμε θα πρέπει προετοιμάσουμε το έδαφος στο οποίο θα μεταφυτεύσουμε το δενδρύλλιο. Ο λάκκος στον οποίο θα τοποθετήσουμε το φυτό θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της μπάλας χώματος του φυτού (περίπου την διπλάσια). Ο λόγος γι’ αυτό είναι η διευκόλυνση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος κατά τους πρώτους μήνες από την μεταφύτευση. Όταν το έδαφος είναι συμπαγές η ανάπτυξη του ριζικού μπορεί να καθυστερήσει ελαφρά ενώ εφαρμόζοντας τα ανωτέρω, η ανάπτυξη του ριζικού ξεκινά πιο γρήγορα. Σε πιο ελαφριά εδάφη (αμμώδη) δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούμε μεγάλη διάμετρο για την μεταφύτευση δενδρυλλίων καθώς σε αυτά η ανάπτυξη των ριζών γίνεται χωρίς δυσκολία.

Αφού δημιουργήσουμε λοιπόν τον λάκκο προσθέτουμε τόσο χώμα από αυτό που αφαιρέσαμε ώστε ο λαιμός του φυτού να τοποθετηθεί στην επιφάνεια του εδάφους και όχι βαθύτερα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι να φυτέψουμε το δενδρύλλιο στο ίδιο ύψος που ήταν φυτεμένο στην γλάστρα του φυτωρίου. Όταν τοποθετήσουμε όλο το χώμα πιέζουμε ελαφρά ώστε να διαπιστώσουμε εάν πρέπει να προσθέσουμε άλλο χώμα ώστε η επιφάνεια του εδάφους να είναι επίπεδη. Είναι πολύ σημαντικό ο λαιμός του φυτού να μην βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από την επιφάνεια του εδάφους διότι η συγκράτηση νερού στον λαιμό προκαλεί ασθένειες – σήψεις του λαιμού- οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο των φυτών μας.

Το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα είναι το πότισμα. Χωρίς πότισμα η όλη διαδικασία είναι μισή. Για να ενωθούν τα ριζικά τριχίδια με το έδαφος θα πρέπει να γίνει ένα καλό πότισμα στο οποίο το χώμα το οποίο προσθέσαμε από πάνω θα έρθει και θα καθιζάνει ελαφρώς. Εάν φανεί το συμπαγές χώμα της γλάστρας του φυτωρίου να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο έδαφος θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο χώμα ακόμη ώστε να μην εκτεθούν οι ρίζες του φυτού στον αέρα.

Τους πρώτους μήνες από την μεταφύτευση, ιδιαίτερα εάν είναι καλοκαίρι, θα πρέπει να ποτίζουμε επιμελώς το / τα φυτά μας καθώς ακόμη και αν πρόκειται για ένα ανθεκτικό στην ξηρασία είδος, δεν θα έχει αναπτύξει επαρκώς το ριζικό του σύστημα ώστε να μπορεί να προσλάβει την εδαφική υγρασία όπως θα είναι σε θέση να το κάνει μετά από το πρώτο έτος από την μεταφύτευση του.

 

 

location 5o χλμ. Π.Ε.Ο.
    Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου
    Ηράκλειο Κρήτης

phone  2810381425

envelope  info@fytoriaxaxlakis.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

Παραγγελίες


2810381425